Detectie

Wat is detectie?

Honden gebruiken van nature hun neus om te zoeken naar voedsel, voor het onderzoeken van geuren van andere honden en dieren, enz. Detectie is een vorm van neuswerk waarbij we gebruik maken van de natuurlijke driften van de hond en geleerd wordt om een specifieke geurstof of geurbron op te sporen. In de professionele wereld kun je daarbij denken aan drugs, explosieven, bacteriën, tabak of bijvoorbeeld geld.
De hond maakt door middel van een unieke houding (b.v. liggen of zitten) of door een uniek gedrag (b.v. “bevriezen”) aan zijn handler duidelijk dat hij de gezochte stof gevonden heeft. Deze manier noemen we “verwijzen” van de positieve geurbron.

Je ziet professionele detectiehonden vaak aan het werk op locaties zoals luchthavens, festivals, goederenopslag in de havens en bij de douane.

Teamwork

De hond gaat jou nu iets leren. Aan de handler is het de taak om de lichaamstaal van de hond te gaan leren “lezen”. Wanneer gaat hij er vol voor, wanneer is er twijfel, wanneer is de hond het helemaal kwijt. Vertrouwen in samenwerking is belangrijk.

Je hond zijn zelfvertrouwen groeit omdat hij gemotiveerd wordt in zijn instinctief gedrag. Voor onzekere honden kan het net een zetje zijn om ze net dat meer stabiliteit en vertrouwen te geven.

Voor de hond is het een leuke geestelijke uitdaging die ook veel mentale energie van de hond vergt, maar de beloning is des te groter.

Voor elke hond

Elke hond heeft een neus en daarmee kunnen ze perfect ruiken. Aan ons en de handler de taak om de hond te motiveren om dat te ruiken wat wij willen dat ze ruiken om zo bij de geurbron te komen. Elk ras/kruising is welkom, groot en klein. Ook pups mogen meedoen en jonge honden/pubers. De training wordt aangepast aan het niveau van de combinatie, dus elke hond kan mee doen.

Hoe gaat het in zijn werk?

We starten bij detectie eerst met de basis; de benodigde theorie, observeren van je hond en het bepalen van zijn motivatie. Is hij gek op voer of doet hij alles voor zijn favoriete speeltje?

De eerste praktische stap is te weten wat zijn motivatie is en van hieruit gaan we verder leren. Tijdens onze detectie lessen besteden we uitgebreid aandacht aan het goed opbouwen van de basis. Alleen honden met een goede basis worden straks succesvolle detectiehonden in de grote zoekruimtes. Een goede basis is niet alleen van belang voor de hond, ook de handler moet weten wat hij aan het doen is en vooral waarom het op die manier moet. Daarom maakt een goede theoretische onderbouwing en feedback deel uit van de lessen.

We trainen op een positieve manier, maken gebruik van de clicker of clickerwoord en leert men de hond “lezen”. Al deze vaardigheden komen uitgebreid aan bod tijdens de lessen.

Een detectiehond werkt soms los, soms aan de lijn en wordt aan het begin van de training “ingeprent” op een bepaalde geurstof, bijvoorbeeld kaneel, vanille, rooibosthee, nootmuskaat. Je kunt zelf bepalen welke geur je je hond wilt laten zoeken, maar we houden het bij de onschuldige stoffen.

In de praktijk zal de hond naar deze “ingeprente” geurstof gaan zoeken, zodra hij in zijn werkmodus wordt gebracht en zal dit door middel van “verwijzen”, melden aan zijn handler.

Na de basis ga je naarmate je gevorderd bent, steeds meer uitdagingen aan en hierbij kun je denken aan verschillende locaties en vele andere zoekmogelijkheden. Je kunt heel veel verzinnen om de puzzel steeds moeilijker en uitdagender te maken.

Hoe ziet een training eruit?

Groep

Een mogelijkheid is om te trainen in een groep van 4 honden met hun handler. De honden werken om de beurt in de zoekruimte. De honden die niet aan het werk zijn wachten in de auto. Het is dus belangrijk dat je hond al gewend is aan het alleen verblijven in de auto.  Op deze manier zijn deze lessen dus ook geschikt voor reactieve honden. Er vindt géén contact tussen de honden plaats! 

Rust in de zoekruimte is belangrijk, als er een hond aan het werk gaat.
Je hond zal per les ongeveer 2 sessies aan de beurt zijn want detectie is denkwerk voor de honden en ze zitten dan ook snel vol. Je gaat ook vooral leren van het observeren en interpreteren van het detectiewerk van de andere honden.

Als handlers zullen je je gaan bekwamen in timen van het markeren van het juiste gedrag van je hond.  Vooral in het begin zijn de stapjes klein en kort. Dit geldt voor de les, maar uiteindelijk ga je ook thuis aan de slag.

Iedereen werkt in zijn of haar eigen tempo en op het eigen niveau. De lessen duren 1,5 uur en worden om de twee weken gegeven.

Privélessen

Je kunt te allen tijde een privéles afspreken op een tijdstip wat jou uitkomt. Op deze wijze kun je uitproberen of deze tak van sport iets voor jou en jouw hond is. Je gaat, na uitleg van de theorie, echt met je hond aan de slag en je zult zien hoe groot de aanleg van jouw hond is.

Tijdens een privéles werken wij samen en is de les volledig op jou en je hond afgestemd.

Het kan ook zijn dat je een tweetal hebt gevormd en wil je samen een les volgen. Het voordeel is dat je leert van elkaar.

Level certificering

Iedereen gaat werken aan zijn eigen leerplan en kan per combinatie verschillend zijn. We volgen daarbij de te behalen levels van Scent Imprint For Dogs (SIFD). Je kunt, als je dat wilt, toewerken naar een certificaat. Toetsing voor level 1 en 2 vindt plaats door je eigen instructeur, maar bij de vervolglevels zullen er ook beoordelingen plaatsvinden door SIFD.

Maar je kunt natuurlijk ook de lessen volgen zonder examen af te leggen.

Wat heb je nodig?

  • Een vaste halsband (geen slipketting) en/of een goed passend Y-tuig
  • Een normale lijn en/of een lange lijn maximaal 5 meter
  • Voldoende zachte lekkere kleine hap-slik-weg beloningsbrokjes
  • 2 (bijna) identieke speeltjes waar je hond dol op is (van een niet te groot formaat)
  • Fles water en drinkbakje. Dit is echt zeer wenselijk omdat je hond veel dorst krijgt van het zoeken
  • Een clicker
  • Indien je hond reeds op een bepaalde geur staat, neem deze dan mee

Locatie 

De training vinden plaats in een binnenlocatie te Nistelrode en/of Berlicum (N.Br.). Daarnaast kunnen de trainingen ook worden gegeven op externe zoeklocaties in de omgeving. 

Kosten

Groep (cursusserie)

Elke les duurt ongeveer 90 minuten o.b.v. 4 combinaties

5 vaste lessen beginners      € 100,00 per combinatie

5 vaste lessen gevorderden           € 75,00 per combinatie                                                                      

Privéles

Privéles 60 minuten                            € 45,00 per combinatie

Privéles 30 minuten                           € 25,00 per combinatie                                                               

Vrijblijvend inschrijven

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden of wil je jezelf aanmelden?

Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Detectie is ontzettend leuk om samen met je hond te doen!