Wat is detectie?
Elke hond heeft een neus en daarmee kunnen ze perfect ruiken. Honden gebruiken van nature hun neus om te zoeken naar voedsel, voor het onderzoeken van geuren van andere honden en dieren, enz. Door training en oefening kunnen honden met hun goed werkende neus ook een geurbron opsporen. Ze hebben de capaciteit om verschillende geuren van elkaar te onderscheiden.
Detectie is een vorm van neuswerk waarbij we gebruik maken van de natuurlijke driften van de hond en geleerd wordt om een specifieke geurstof of geurbron op te sporen.
Je ziet professionele detectiehonden vaak aan het werk op locaties zoals luchthavens, festivals, goederenopslag in de havens en bij de douane. Je kunt daarbij denken aan opsporing van drugs, explosieven, bacteriën, tabak of bijvoorbeeld geld in de professionele wereld.
Teamwork
Aan ons de taak om de hond te motiveren om dat te ruiken wat wij willen dat ze ruiken om zo bij de geurbron te komen. De hond gaat jou ook iets leren en dat is om zijn lichaamstaal te gaan “lezen”. De hond maakt door middel van een unieke houding of door een uniek gedrag aan zijn handler duidelijk dat hij de gezochte stof gevonden heeft. Deze manier noemen we “verwijzen” van de positieve geurbron. Vertrouwen in samenwerking is belangrijk.
Vertrouwen
Je hond zijn zelfvertrouwen groeit omdat hij gemotiveerd wordt in zijn instinctief gedrag. Voor onzekere honden kan het net een zetje zijn om ze net dat meer stabiliteit en vertrouwen te geven.
Voor de hond is het een leuke geestelijke uitdaging die ook veel mentale energie van de hond vergt, maar de beloning is des te groter.
Voor elke hond
Detectie is toegankelijk voor alle honden en alle niveaus. Ook pups mogen meedoen tot seniorhond en van beginner tot inzethond. De training wordt aangepast aan het niveau van het team, dus elke hond kan mee doen. We bieden training op maat met een persoonlijk leerplan en groeimogelijkheden.
Wat is het persoonlijk leerplan?
De lesopbouw voor detectie zal er ongeveer als volgt uit zien:
We starten bij detectie eerst met de basis; de benodigde theorie, observeren van je hond en het bepalen van zijn motivatie. Is hij gek op voer of doet hij alles voor zijn favoriete speeltje?
De eerste praktische stap is te weten wat zijn motivatie is en van hieruit gaan we verder leren. Tijdens onze detectie lessen besteden we uitgebreid aandacht aan het goed opbouwen van de basis. Alleen honden met een goede basis worden straks succesvolle detectiehonden in de grote zoekruimtes. Een goede basis is niet alleen van belang voor de hond, ook de handler moet weten wat hij aan het doen is en vooral waarom het op die manier moet. Daarom maakt een goede theoretische onderbouwing en feedback deel uit van de lessen.
We trainen op een positieve manier, maken gebruik van de clicker of clickerwoord en leert men de hond “lezen”. Al deze vaardigheden komen uitgebreid aan bod tijdens de lessen.
Een detectiehond werkt soms los, soms aan de lijn en wordt aan het begin van de training “ingeprent” op een bepaalde geurstof, bijvoorbeeld kaneel, vanille, kruidnagel of koffie. Je kunt zelf bepalen welke geur je je hond wilt laten zoeken, maar we houden het bij de onschuldige stoffen.
In de praktijk zal de hond naar deze “ingeprente” geurstof gaan zoeken, zodra hij in zijn werkmodus wordt gebracht en zal dit door middel van “verwijzen”, melden aan zijn handler.
Na de basis ga je naarmate je gevorderd bent, steeds meer uitdagingen aan en hierbij kun je denken aan verschillende locaties en vele andere zoekmogelijkheden.
Je kunt heel veel verzinnen om de puzzel steeds moeilijker en uitdagender te maken. We bespreken samen waar je als team naar toe wilt werken en het daarbij behorende stappenplan.
Hoe ziet een training eruit?
De trainingen kunnen plm. 40 minuten – 1½ uur duren, afhankelijk van het aantal teams. De honden werken om de beurt in de zoekruimte. De honden die niet aan het werk zijn wachten in de auto. Het is dus belangrijk dat je hond al gewend is aan het alleen verblijven in de auto. De honden werken apart, dus ze komen in principe niet in contact met elkaar. Daardoor is deze discipline ook geschikt voor honden met een bredere persoonlijke zone.
Rust in de zoekruimte is belangrijk, als er een hond aan het werk gaat.
Je hond zal per les ongeveer 2 sessies aan de beurt zijn want detectie is denkwerk voor de honden en ze zitten dan ook snel vol. Je gaat ook vooral leren van het observeren en interpreteren van het detectiewerk van de andere honden.
Als handler ga je je gaan bekwamen in timen van het markeren van het juiste gedrag van je hond. Vooral in het begin zijn de stapjes klein en kort. Dit geldt voor de les, maar uiteindelijk ga je ook thuis aan de slag. Iedereen werkt in zijn of haar eigen tempo en op het eigen niveau.
Wat zijn de mogelijkheden?
Wil je detectie gaan doen, dan zijn er de volgende opties om deel te nemen:
Vaste training
Een (doorlopende) training bestaat uit 5 lessen van plm. 40 minuten – 1½ uur, afhankelijk van het aantal teams en vindt 2-wekelijks op een “vaste” dag plaats. In een groep zitten minimaal 3 teams (handler en hond), die ieder op hun eigen niveau trainen. Je traint meestal met dezelfde K9-teams en je hebt een plek binnen je eigen groep.
Flexibele training
In mijn nieuwsbrief vind je de agenda met de planning voor de diverse trainingen. Je bepaalt zelf hoe vaak en op welke dagen je traint. Omdat iedereen hier kan en mag inschrijven, varieert de groepssamenstelling. Dit betekent dat het mogelijk is, dat er elke training een ander team met je meetraint en ook de niveaus van elkaar kunnen verschillen. Altijd geldt dat ieder team op hun eigen niveau werkt.
Thema training
Naast de vaste en flexibele trainingen worden er ook trainingen met een bepaald thema ingepland. Deze staan vermeldt op de agenda in mijn nieuwsbrief en de thema’s zijn heel breed op het gebied van detectie. Dit kunnen uiteenlopende onderwerpen zijn zoals b.v. bijzondere locaties, obstakels en afleidingen, out of the box enz. enz. Iedereen mag zich hiervoor aanmelden, maar het is verstandig om dit vooraf te overleggen of dit aansluit bij je niveau en leerplan.
Privéles en/of workshop
Gaat de voorkeur uit naar een privéles en/of een workshop al dan niet bij jou in de buurt? Dan kun je te allen tijde een privéles en/of workshop afspreken op een tijdstip wat jullie uitkomt. Op deze wijze kun je uitproberen of deze tak van sport iets voor jullie is. Je gaat, na uitleg van de theorie, echt met je hond aan de slag en je zult zien hoe groot de motivatie van jouw hond is.
Level certificering
Elk team heeft een persoonlijk leerplan, dus elke training is altijd maatwerk. We volgen daarbij de te behalen levels van Scent Imprint For Dogs (SIFD). Je kunt, als je dat wilt, toewerken naar een certificaat. Toetsing voor level 1, 2 en 3 vindt plaats door je eigen instructeur, maar bij de vervolglevels zullen er ook beoordelingen plaatsvinden door SIFD.
Maar je kunt natuurlijk ook de lessen volgen zonder examen af te leggen.
Wat heb je nodig?
- Een vaste halsband (geen slipketting) en/of een goed passend Y-tuig
- Een normale lijn en/of een lange lijn maximaal 5 meter
- Voldoende zachte lekkere kleine hap-slik-weg beloningsbrokjes
- 2 (bijna) identieke speeltjes waar je hond dol op is (van een niet te groot formaat)
- Fles water en drinkbakje. Dit is echt zeer wenselijk omdat je hond veel dorst krijgt van het zoeken
- Een clicker
- Als je hond al op een bepaalde geur staat, neem deze dan mee
Waar is de locatie?
De training wordt gegeven op wisselende locaties in de ruime omgeving van ‘s-Hertogenbosch, maar afhankelijk van het lesplan kan dit ook afwijken. De locatie wordt minimaal een dag voor de training bekend gemaakt en zal per training zoveel mogelijk verschillend zijn. Workshops zijn ook mogelijk op een eigen locatie.
Wil je meer informatie of aanmelden?
Neem vrijblijvend contact met mij op of stuur een mailtje naar info@laseldensate.nl
Detectie is ontzettend leuk om samen met je hond te doen!