Mantrailen

Wat is Mantrailen?

Honden gebruiken van nature hun neus om te zoeken naar voedsel, voor het onderzoeken van geuren van andere honden en dieren, enz. Door training en oefening kunnen honden met hun goed werkende neus ook een geurspoor van een mens volgen. Ze hebben de capaciteit om mensen van elkaar door diens geur te onderscheiden. Als mens verlies je continu een specifiek eigen, persoonlijke geur. Als je loopt vormt deze geur een geurpad of geurspoor. Mantrailing is een vorm van speuren door honden waarbij ze een specifiek persoon kunnen “opsporen” door diens geurpad te volgen van waar hij/zij weggelopen is tot aan waar hij/zij zich bevindt.

Teamwork

De hond gaat jou nu iets leren. Aan de handler is het de taak om de lichaamstaal van de hond te gaan leren “lezen”. Wanneer gaat hij er vol voor, wanneer is er twijfel, wanneer is de hond het helemaal kwijt. Vertrouwen in samenwerking is belangrijk. De hond weet de weg, jij mag nu naar hem gaan luisteren.

Vertrouwen

Je zult elkaar moeten vertrouwen. Het enige wat jij en je hond als aanwijzing krijgen is een geur-artikel van het “slachtoffer”. Samen loop je de route na welke het “slachtoffer” heeft bewandeld. Je hond zijn zelfvertrouwen groeit omdat hij gemotiveerd wordt in zijn instinctief gedrag. Voor onzekere honden kan het net een zetje zijn om ze net dat meer stabiliteit en vertrouwen te geven.

Voor elke hond

Elke hond heeft een neus, en daarmee kunnen ze perfect ruiken. Aan ons en de handler de taak om de hond te motiveren om dat te ruiken wat wij willen dat ze ruiken om zo bij het “slachtoffer” te komen. Elk ras/kruising is welkom, groot en klein. Ook pups mogen meedoen en jonge honden/pubers. De training wordt aangepast aan het niveau van de combinatie, dus elke hond kan mee doen.

Hoe gaat het in zijn werk?

We beginnen met de basis van het mantrailen; de benodigde theorie, personen zoeken op basis van een geurartikel, die de specifieke geur van het “slachtoffer” draagt, je leert je lijn op juiste wijze te voeren, je leert je hond te observeren en we starten met korte sporen die jij en je hond gaan uitwerken alsmede het kiezen van richting op kruispunten of splitsingen. We trainen in eerste instantie in het bos, maar zullen later ook andere plekken bezoeken.

Na de basis ga je naarmate je gevorderd bent, steeds meer uitdaging in de sporen die gelopen worden krijgen. Je kunt dan denken aan werken op verschillende ondergronden. Trailen in het bos, grasland, heide, duinlandschap, woonwijken, winkelcentra, maar ook een industrieterrein kan tot de mogelijkheden behoren. Langere sporen of sporen die al ouder zijn, meerdere spoorlopers op het spoor en ga zo maar door. De puzzel wordt als het ware steeds moeilijker.

Hoe ziet een training eruit?

Groep

Een mogelijkheid is om te mantrailen in een groep van 3-4 combinaties (handler en hond) en 2-wekelijkse trainingen te volgen. Deze trainingen duren 1 ½ – 2 uur, afhankelijk van het aantal combinaties, waarbij je afwisselend zowel handler, sporenloper als observator bent of oppas bij de auto’s voor de honden die nog moeten wachten. Dé manier om zoveel mogelijk kennis en ervaring op te doen! Binnen een trail-groep ben je verzekert van een sporenloper en optimale begeleiding, waardoor het goed haalbaar is om niet alleen in de groene gebieden te speuren, maar ook in woonwijken!

Waarom een oppas?  Het is de bedoeling dat als je hond niet aan het speuren is, hij lekker rustig in de auto blijft en daar wacht tot hij aan de beurt is. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste is het voor sommige honden té afleidend als er nog een andere hond meeloopt al is het op afstand. Ten tweede is het voor je hond heel erg vermoeiend om ook mee te lopen op andere sporen en is hij niet fit genoeg om zijn eigen spoor te lopen. Dit is jammer, want daardoor leert hij minder snel en raakt hij wellicht door vermoeidheid ook gefrustreerd. Dit willen we natuurlijk niet, want het moet leuk zijn voor jou en je hond. Om deel te nemen aan deze speurgroep, dient je hond dus geen problemen te hebben met in de auto wachten of door een vreemde te worden aangehaald om bijvoorbeeld even water te krijgen enz.

Privélessen

Je kunt te allen tijde een privéles afspreken op een tijdstip wat jou uitkomt. Op deze wijze kun je uitproberen of deze tak van sport iets voor jou en jouw hond is. Je gaat, na uitleg van de theorie, echt met je hond aan de slag en je zult zien hoe groot de speuraanleg van jouw hond is.

Tijdens een privéles werken wij samen en is de les volledig op jou en je hond afgestemd. Bij voorkeur dien je zelf voor een sporenloper te zorgen, zodat je optimale begeleiding krijgt.

Het kan ook zijn dat je een tweetal hebt gevormd en wil je samen een les volgen. Het voordeel is dat je leert van elkaar en is er een mogelijkheid om elkaars sporenloper te zijn. Indien je elkaars sporenloper bent is er geen oppas bij de auto’s, mits je hond alleen kan achterblijven in de auto.

Level certificering

Elke combinatie heeft een persoonlijk leerplan, dus elke training is altijd maatwerk. We volgen daarbij de te behalen levels van IMAS-Animale en/of Scent Imprint For Dogs (SIFD). Deze levels hebben per organisatie verschillende eisen en zullen dan ook apart getoetst worden. Je kunt, als je dat wilt, toewerken naar een certificaat.

Maar je kunt natuurlijk ook de lessen volgen zonder examen af te leggen.

Wat heb je nodig?

Voor de hond:

 • Een goed passend speurtuig (Y-borststuk, geen anti-trektuig)
 • Een vaste halsband (geen slipketting)
 • Een lange lijn tussen 5 en 10 meter (bij voorkeur) zonder handvat
 • Diverse bakjes met vlees of met meerdere lekkere beloningsbrokjes waar je hond echt gek op is
 • Favoriet speeltje van je hond ter beloning
 • Fles water en drinkbakje. Dit is echt zeer wenselijk omdat je hond veel dorst krijgt van het mantrailen

Voor jezelf:

 • Goed schoeisel en outdoor kleding waarmee je op de grond mag liggen/zitten. Liefst waterdicht
 • Geurartikel (sjaal, zakdoek, enz.) waar jouw geur aan zit voor de keren dat je spoorloper/runner bent
 • Rugzak/tas om water en voer e.d. mee te nemen op het spoor
 • Eventueel handschoenen als je gewend bent hiermee te werken
 • Autokennel of anderszins waar de hond in de auto kan verblijven. Denk aan veiligheid en afdekmaterialen bij extreme weersomstandigheden

Locatie 

De training worden gegeven op wisselende locaties in de omgeving ‘s-Hertogenbosch, Gemeente Sint Michielsgestel, De Meijerij en Bernheze. De locatie wordt minimaal een dag voor de training bekend gemaakt en zal per training zoveel mogelijk verschillend zijn.

Kosten

Groep (cursusserie)

Elke les duurt ongeveer 120 minuten o.b.v. 4 combinaties/per combinatie 1 hond

8 vaste lessen                                                                                                       € 135,00 per combinatie

Privéles op afspraak

Privéles 60 minuten                                                                                           € 45,00 per combinatie

Privéles 30 minuten                                                                                           € 25,00 per combinatie

Voor optimale begeleiding graag bij voorkeur zelf voor een spoorloper zorgen.

Vrijblijvend inschrijven

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden of wil je jezelf aanmelden?

Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Mantrailen is ontzettend leuk om samen met je hond te doen!