Mantrailen

Wat is Mantrailen?

Elke hond heeft een neus, en daarmee kunnen ze perfect ruiken. Honden gebruiken van nature hun neus om te zoeken naar voedsel, voor het onderzoeken van geuren van andere honden en dieren, enz. Door training en oefening kunnen honden met hun goed werkende neus ook een geurspoor (trail) van een mens volgen. Ze hebben de capaciteit om mensen van elkaar door diens geur te onderscheiden.

Als mens verlies je continu een specifiek eigen persoonlijke geur. Als je loopt vormt deze geur een geurpad of geurspoor (trail). Mantrailing is een vorm van speuren door honden waarbij ze een specifiek persoon kunnen “opsporen” door diens geurpad te volgen van waar hij/zij weggelopen is tot aan waar hij/zij zich bevindt.

Teamwork

De hond gaat jou nu iets leren. Aan de handler is het de taak om de lichaamstaal van de hond te gaan leren “lezen”. Wanneer gaat hij er vol voor, wanneer is er twijfel, wanneer is de hond het helemaal kwijt. Vertrouwen in samenwerking is belangrijk. De hond weet de weg, jij mag nu naar hem gaan luisteren.

Vertrouwen

Je zult elkaar moeten vertrouwen. Het enige wat jij en je hond als aanwijzing krijgen is een geur-artikel van het “slachtoffer”. Samen loop je de route na welke het “slachtoffer” heeft bewandeld. Je hond zijn zelfvertrouwen groeit omdat hij gemotiveerd wordt in zijn instinctief gedrag. Voor onzekere honden kan het net een zetje zijn om ze net dat meer stabiliteit en vertrouwen te geven.

Voor elke hond

Het mantrailen is toegankelijk voor alle honden en alle niveaus. Ook pups mogen meedoen tot seniorhond en van beginner tot inzethond. De training wordt aangepast aan het niveau van het team, dus elke hond kan mee doen. We bieden training op maat met een persoonlijk leerplan en groeimogelijkheden.

Wat is het persoonlijk leerplan?

De lesopbouw voor het mantrailen zal er ongeveer als volgt uit zien;

  • Uitleg van de theoretische kennis
  • Het aanleren en/of verbeteren van de praktische vaardigheden
  • Je leert je lijn op de juiste wijze te gebruiken
  • Wat is de lichaamstaal van je hond en hoe kan je deze lezen/observeren
  • De invloed van weeromstandigheden en afleidingen
  • Hoe te handelen bij het starten, bij kruispunten en splitsingen
  • We trainen in eerste instantie in het bos en parken
  • Ben je gevorderd dan volgt er als team steeds meer uitdaging
  • Werken op verschillende ondergronden en moeilijkere afleidingen
  • Trailen in vele verschillende omgevingen, zoals het bos, grasland, heide, duinlandschap, woonwijken, winkelcentra, maar ook een industrieterrein kan tot de mogelijkheden behoren.
  • Langere sporen of sporen die al ouder zijn, meerdere spoorlopers op het spoor en ga zo maar door
  • In elke training wordt de bijbehorende theorie uitgelegd
  • Je ontvangt professionele begeleiding en feedback

De puzzel wordt als het ware steeds ingewikkelder, maar er is altijd een oplossing!

We bespreken samen waar je als team naar toe wilt werken en het daarbij behorende stappenplan.

Hoe ziet een training eruit?

De trainingen kunnen plm. 1 ½ – 3 uur duren, afhankelijk van het aantal teams, waarbij je afwisselend zowel handler, sporenloper als observator bent of oppas bij de auto’s voor de honden die nog moeten wachten. De honden die niet aan het werk zijn wachten in de auto. Het is dus belangrijk dat je hond al gewend is aan het alleen verblijven in de auto. De honden werken apart en aan de lijn, dus ze komen in principe niet in contact met elkaar. Daardoor is deze discipline ook geschikt voor honden met een bredere persoonlijke zone.

Dé manier om zoveel mogelijk kennis en ervaring op te doen! Binnen een trail-groep ben je verzekert van een sporenloper en optimale begeleiding, waardoor het goed haalbaar is om niet alleen in de groene gebieden te trailen, maar ook in woonwijken!

Wat zijn de mogelijkheden?

Wil je gaan mantrailen, dan zijn er de volgende opties om deel te nemen:

Vaste training

Een (doorlopende) training bestaat uit 5 lessen van plm. 2 uur, afhankelijk van het aantal teams en vindt 2-wekelijks op een “vaste” dag plaats. In een groep zitten minimaal 4 teams (handler en hond), die ieder op hun eigen niveau trailen. Je traint meestal met dezelfde K9-teams en je hebt een plek binnen je eigen groep.

Flexibele training

In mijn nieuwsbrief vind je de agenda met de planning voor de diverse trainingen. Je bepaalt zelf hoe vaak en op welke dagen je traint. Omdat iedereen hier kan en mag inschrijven, varieert de groepssamenstelling. Dit betekent dat het mogelijk is, dat er elke training een ander team met je meetraint en ook de niveaus van elkaar kunnen verschillen. Altijd geldt dat ieder team op hun eigen niveau werkt.

Thema training

Naast de vaste en flexibele trainingen worden er ook trainingen met een bepaald thema ingepland. Deze staan vermeldt op de agenda in mijn nieuwsbrief en de thema’s zijn heel breed op het gebied van mantrailen. Dit kunnen uiteenlopende onderwerpen zijn zoals b.v. oudere sporen, stedelijk gebied, obstakels en afleidingen, out of the box enz. enz. Iedereen mag zich hiervoor aanmelden, maar het is verstandig om dit vooraf te overleggen of dit aansluit bij je niveau en leerplan.

Privéles en/of workshop

Gaat de voorkeur uit naar een privéles en/of een workshop al dan niet bij jou in de buurt? Dan kun je te allen tijde een privéles en/of workshop afspreken op een tijdstip wat jullie uitkomt. Op deze wijze kun je uitproberen of deze tak van sport iets voor jullie is. Je gaat, na uitleg van de theorie, echt met je hond aan de slag en je zult zien hoe groot de speuraanleg van jouw hond is.

Level certificering

Elk team heeft een persoonlijk leerplan, dus elke training is altijd maatwerk. We volgen daarbij de te behalen levels van IMAS-Animale en/of Scent Imprint For Dogs (SIFD). Deze levels hebben per organisatie verschillende eisen en zullen dan ook apart getoetst worden. Je kunt, als je dat wilt, toewerken naar een certificaat, maar je kunt natuurlijk ook de trainingen volgen zonder examen af te leggen.

Wat heb je nodig?

Voor de hond:

  • Een goed passend speurtuig (Y-borststuk, geen anti-trektuig)
  • Een vaste halsband (geen slipketting)
  • Een lange lijn van plm. 7 meter (bij voorkeur) zonder handvat
  • Diverse bakjes met vlees of met meerdere lekkere beloningsbrokjes waar je hond echt gek op is
  • Favoriet speeltje van je hond ter beloning
  • Fles water en drinkbakje. Dit is echt zeer wenselijk omdat je hond veel dorst krijgt van het mantrailen

Voor jezelf:

  • Goed schoeisel en outdoor kleding waarmee je op de grond mag liggen/zitten. Liefst waterdicht
  • Geurartikel (sjaal, zakdoek, enz.) waar jouw geur aan zit voor de keren dat je spoorloper/runner bent
  • Rugzak/tas om water en voer e.d. mee te nemen op het spoor
  • Eventueel handschoenen als je gewend bent hiermee te werken
  • Autokennel of anderszins waar de hond in de auto kan verblijven.
  • Denk aan veiligheid en afdekmaterialen bij extreme weersomstandigheden

Waar is de locatie?

De training wordt gegeven op wisselende locaties in de ruime omgeving van ‘s-Hertogenbosch, maar afhankelijk van het lesplan kan dit ook afwijken. De locatie wordt minimaal een dag voor de training bekend gemaakt en zal per training zoveel mogelijk verschillend zijn. Workshops zijn ook mogelijk op een eigen locatie.

Wil je meer informatie of aanmelden?

Neem vrijblijvend contact met mij op of stuur een mailtje naar info@laseldensate.nl

Mantrailen is ontzettend leuk om samen met je hond te doen!